Het is een nachtmerrie voor een wereld die grotendeels van internet afhankelijk is. Toch is veel van de infrastructuur behoorlijk fragiel. Dat bleek wel toen Mauritanië twee dagen zonder internet kwam te zitten.
Het Afrikaanse land werd begin deze maand letterlijk bijna helemaal van de wereld afgesneden toen de onderzeekabel naar Frankrijk brak.
Internetgebruikers in Mauritanië hadden twee dagen nauwelijks of geen internet. Ook in Sierra Leone was lang afgesloten, maar dat kan te maken hebben gehad met de verkiezingen die daar op dat moment gehouden werden en de zittende regering die die wilde beïnvloeden.
De African Coast to Europe-kabel (ACE) van 17.000 kilometer loopt van Zuid-Afrika noordwaarts en verbindt 22 landen met Frankrijk. Naast Mauritanië hadden ook negen andere landen in West-Afrika last van de gebroken kabel. Dat meldt Dyn Oracle, een bedrijf in de webinfra.
Hoe de kabel gebroken werd, is niet duidelijk. In de voorbije vijf jaar is een dergelijke verstoring niet voorgekomen langs de ACE-kabel. Mauritanië kreeg de grootste 'klap': bijna 48 uur was er bijna geen verbinding mogelijk.
Het internationale systeem van onderzeese internetkabels kent meerdere knooppunten en dubbele lijnen, waardoor West-Afrikaanse providers mondjesmaat de verbinding konden herstellen. De reparatie van de ACE is inmiddels in gang gezet. Directeur Jean-Luc Vuillemin van de Franse provider Orange twitterde een aantal beelden van de operatie. Hij vermoedt dat een vissersboot de boosdoener is geweest.
Kwestbare kabels
Mauritanië zal dus ook via de ACE-kabel snel weer verbonden kunnen worden, maar de breuk toont aan hoe kwetsbaar de verbindingen onder de zeespiegel zijn. Liefst 97 procent van de internationale data reist door dergelijke kabels.
Zo ziet de internetkaart van Europa eruit:
En van en naar de VS:
Sabotage van kabels is niet ondenkbaar, hoewel dat in het geval van Mauritanië dus niet het geval lijkt. In 2013 arresteerden de Egyptische autoriteiten drie duikers die bezig waren om een kabel door te snijden. Zowel de VS als het VK waarschuwden eerder al meerdere malen dat de verbindingen amper beschermd worden.